Πόσο σίγουροι είστε ότι μετράτε σωστά την πίεσή σας καθώς και ότι χρησιμοποιείτε το καταλληλλο πιεσόμετρο; Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες και όλες οι απορίες σας θα λυθούν
Η καθημερινή μέτρηση της πίεσης στο σπίτι είναι περιττή και συχνά αποτελεί πηγή άγχους. Ωστόσο, καλό θα είναι να μετράμε την πίεσή μας δειγματοληπτικά 1-2 φορές το μήνα, χρησιμοποιώντας αξιόπιστο ηλεκτρονικό πιεσόμετρο. Πριν επισκεφθούμε το γιατρό μας, βοηθά πολύ να έχουμε μετρήσει την πίεση μας για διάστημα λίγων ημερών, σημειώνοντας τα αποτελέσματα.
Η συστηματική μέτρηση της πίεσης στο σπίτι μπορεί να μας ζητηθεί και κατά την αρχική φάση διάγνωσης της υπέρτασης.
Ξέρατε ότι;
Τουλάχιστον μισή ώρα πριν τη μέτρηση, καλό είναι να μην έχουμε καταναλώσει καφέ, να μην έχουμε καπνίσει και να μην έχουμε φάει (π.χ. το πρωί η μέτρηση να γίνει πριν το πρωινό μας).
Παραμένουμε καθιστοί για περίπου 5 λεπτά πριν τη μέτρηση.
Μετράμε πάντα στο ίδιο χέρι- αυτό που μας είχε συμβουλέψει ο γιατρός μας.
Ακουμπάμε την πλάτη στη ράχη της καρέκλας, με το χέρι μας χαλαρό πάνω σε μία σταθερή επιφάνεια (τραπέζι π.χ.). Τα πέλματα μας να ακουμπούν στο πάτωμα. Δεν καθόμαστε σταυροπόδι.
Τοποθετούμε την περιχειρίδα απευθείας στο γυμνό μπράτσο και όχι πάνω από ρούχα, περίπου στο ύψος της καρδιάς, 2-3 εκατοστά πάνω από τον αγκώνα.
Επαναλαμβάνουμε τη μέτρηση μετά από 1 λεπτό περίπου.
Μετά από κάθε μέτρηση, σημειώνουμε το αποτέλεσμα.
Τι ισχύει;
Η πρώτη από τις μετρήσεις στο σπίτι είναι κατά κανόνα λίγο υψηλότερη από τη δεύτερη, κάτι που θεωρείται φυσιολογικό.
Στο οικείο περιβάλλον του σπιτιού μας είναι αναμενόμενο να έχουμε συνήθως λίγο χαμηλότερη πίεση από αυτή που μετρό ο γιατρός στο ιατρείο. Για αυτό θεωρείται φυσιολογική όταν είναι κάτω από 135/85mmHG.
Τι πιεσόμετρο να επιλέξω;
Τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα βραχίονα θεωρούνται η καλύτερη λύση για να μετρηθεί η πίεσή μας στο σπίτι.
Ξέρατε ότι;
Οι περιχειρίδες (δηλαδή το εξάρτημα των πιεσομέτρων που τυλίγεται στο χέρι), έχουν μεγέθη και πρέπει να προμηθευτούμε την κατάλληλη γιατί διαφορετικά οι μετρήσεις μας δεν θα είναι αξιόπιστες.
Τα πιεσόμετρα με υδράργυρο δεν κυκλοφορούν πια, αφού αποσύρθηκαν για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος. Παρ΄όλα αυτά, τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την παλιά μονάδα μέτρησης, τα «χιλιοστά στήλης υδραργύρου» (mmHg).
Τι ισχύει;
Τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα καρπού είναι μεν πρακτικά αλλά κατά κανόνα υστερούν σε αξιοπιστία, ειδικά αν δεν τηρούμε πιστά τις οδηγίες χρήσης τους (κυρίως αν δεν έχουμε τον καρπό στο στήθος μας, στο ύψος της καρδιάς μας κατά προσέγγιση)
Τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα μπορεί να κάνουν λάθος μετρήσεις, όταν υπάρχουν κάποιες αρρυθμίες όπως η κολπική μαρμαρυγή.
Τα καλά ηλεκτρονικά πιεσόμετρα περνούν εξετάσεις αξιοπιστίας και λαμβάνουν ειδική πιστοποίηση. Δεν αρκεί μόνο το σήμα «CE»-το σήμα αυτό δεν αποτελεί αποδεικτικό αξιοπιστίας.
Περισσότερες συμβουλές θα σας δώσει ο γιατρός και ο φαρμακοποιός σας.
Πηγή: Γνωρίστε τα μυστικά της υπέρτασης και ζήστε χωρίς πίεση, εκδόσεις Εν Πλω, Αθήνα 2016