Αμβλυωπία: Όταν το μάτι δεν “μαθαίνει” να βλέπει

από The Medical Post Team

Η αμβλυωπία, ή “τεμπέλικο μάτι”, είναι μια οφθαλμολογική πάθηση που εμφανίζεται συνήθως στην παιδική ηλικία. Πρόκειται για την κατάσταση όπου η όραση ενός από τα δύο μάτια δεν αναπτύσσεται σωστά, ακόμη κι αν το μάτι είναι ανατομικά φυσιολογικό. Χωρίς έγκαιρη αντιμετώπιση, η αμβλυωπία μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια όρασης στο επηρεασμένο μάτι.

Τι Είναι η Αμβλυωπία;

Η αμβλυωπία αναπτύσσεται όταν ο εγκέφαλος “παραμελεί” την οπτική πληροφορία που λαμβάνει από το ένα μάτι και εστιάζει μόνο στο άλλο. Αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή το μάτι με την αμβλυωπία δεν στέλνει σαφή ή σωστή εικόνα στον εγκέφαλο. Καθώς ο εγκέφαλος “μαθαίνει” να αγνοεί την εικόνα από το αδύναμο μάτι, η όραση σε αυτό το μάτι δεν αναπτύσσεται φυσιολογικά.

Αιτίες και Παράγοντες Κινδύνου

Η αμβλυωπία μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες που παρεμποδίζουν την ανάπτυξη της όρασης:

  • Στραβισμός: Όταν τα μάτια δεν ευθυγραμμίζονται σωστά, με αποτέλεσμα το ένα μάτι να βλέπει σε διαφορετική κατεύθυνση από το άλλο.
  • Ανεπάρκεια όρασης: Ένα μάτι μπορεί να είναι πιο κοντόφθαλμο ή υπερμέτρωπο από το άλλο, ή να έχει αστιγματισμό.
  • Κάποιο πρόβλημα με τον κερατοειδή ή τον φακό του ματιού, όπως ένας καταρράκτης, μπορεί να προκαλέσει θολή όραση.

Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

  • Οικογενειακό ιστορικό: Η αμβλυωπία και τα προβλήματα με τον στραβισμό τείνουν να εμφανίζονται σε οικογένειες.
  • Πρόωρη γέννηση ή χαμηλό βάρος γέννησης.
  • Νευρολογικές διαταραχές που μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη της όρασης.

Συμπτώματα

Η αμβλυωπία είναι συνήθως δύσκολο να αναγνωριστεί στα παιδιά, ειδικά αν είναι μικρά και δεν μπορούν να περιγράψουν τα προβλήματα όρασής τους. Κάποια σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν είναι:

  • Στραβισμός: Η πιο κοινή ένδειξη αμβλυωπίας.
  • Προτίμηση του παιδιού να χρησιμοποιεί το ένα μάτι και να “κλείνει” το άλλο όταν προσπαθεί να εστιάσει.
  • Φτωχή αντίληψη βάθους: Δυσκολία στο να εκτιμά αποστάσεις ή να πιάσει αντικείμενα.
  • Ασυμμετρία στις κινήσεις των ματιών ή διαταραχές στις κινήσεις του κεφαλιού.

Διάγνωση

Η διάγνωση της αμβλυωπίας γίνεται συνήθως από έναν παιδοφθαλμίατρο ή έναν οφθαλμίατρο κατά τη διάρκεια μιας ολοκληρωμένης οφθαλμολογικής εξέτασης. Τα παιδιά θα πρέπει να ελέγχονται για αμβλυωπία στην πρώιμη παιδική ηλικία, ιδανικά πριν από την ηλικία των 5 ετών.

Μέσω ειδικών δοκιμών, ο γιατρός αξιολογεί αν υπάρχει διαφορά στην όραση μεταξύ των δύο ματιών και ελέγχει για στραβισμό ή άλλες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν αμβλυωπία.

Θεραπεία

Η θεραπεία της αμβλυωπίας είναι πιο αποτελεσματική όταν ξεκινά νωρίς, κατά την παιδική ηλικία, επειδή ο εγκέφαλος είναι πιο δεκτικός στην προσαρμογή και τη διόρθωση της όρασης. Οι κύριες θεραπείες περιλαμβάνουν:

  • Γυαλιά ή φακούς επαφής: Για να διορθώσουν τα προβλήματα όρασης που προκαλούν τη διαφορά μεταξύ των δύο ματιών.
  • Κάλυψη του καλού ματιού (occlusion therapy): Το ισχυρό μάτι καλύπτεται για μερικές ώρες κάθε μέρα, ώστε το αδύναμο μάτι να “αναγκαστεί” να δουλέψει περισσότερο.
  • Ατροπίνη: Ένα φάρμακο που στάζεται στο ισχυρό μάτι, θολώνοντας την όρασή του, ώστε το αδύναμο μάτι να χρησιμοποιηθεί περισσότερο.
  • Χειρουργική επέμβαση: Σε περιπτώσεις στραβισμού ή καταρράκτη, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική διόρθωση.

Πρόγνωση

Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πότε ξεκινά η θεραπεία και από το πόσο συνεπείς είναι οι γονείς με τις οδηγίες του γιατρού. Αν η αμβλυωπία αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η όραση μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά ή και να αποκατασταθεί πλήρως. Ωστόσο, εάν η πάθηση δεν αντιμετωπιστεί κατά την παιδική ηλικία, η απώλεια όρασης στο αδύναμο μάτι μπορεί να είναι μόνιμη.

Πρόληψη

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της αμβλυωπίας είναι ο τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχος των παιδιών. Αν υπάρξουν προβλήματα όρασης σε μικρή ηλικία, η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη αμβλυωπίας ή άλλων οπτικών διαταραχών.

Συμπέρασμα

Η αμβλυωπία είναι μια κοινή αλλά αντιμετωπίσιμη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την όραση αν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Με την κατάλληλη θεραπεία, τα παιδιά μπορούν να βελτιώσουν την όρασή τους και να αναπτύξουν ένα υγιές οπτικό σύστημα, που θα τους εξυπηρετεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com