Τη σημασία της σωστής διατροφής τη γνωρίζουμε λίγο πολύ όλοι. Αυτό που δεν γνωρίζαμε όμως – τουλάχιστον μέχρι σήμερα- είναι πως η διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά αλλά και τρόφιμα φυτικής προέλευσης μας εφοδιάζει με όπλα κατά της εξασθένησης του νου
Μία διατροφή πλούσια σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης μειώνει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης και άνοιας στους ηλικιωμένους. Σε αυτό το συμπέρασμα έφτασε η ερευνητική ομάδα Βιοδεικτών και Διατροφικών Μεταβολομικών της Φαρμακευτικής Σχολής και Επιστήμης Υγείας του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης και το Κέντρο Ερευνών για την αδυναμία και την υγιή γήρανση CIBER.
Η ευρωπαϊκή αυτή έρευνα, επικεφαλής της οποίας ήταν η Cristina Andrés-Lacueva, καθηγήτρια της Φαρμακευτικής Σχολής της Βαρκελώνης και διευθύντρια στο CIBER, δημοσιεύθηκε στο Molecular Nutrition and Food Research. Η έρευνα διήρκησε περίπου 12 χρόνια με 842 συνολικά συμμετέχοντες ηλικίας άνω των 65 ετών στις περιοχές του Μπορντό και Ντιζόν της Γαλλίας.
Η μεταβολομική στην έρευνα για την επίδραση της διατροφής στην υγεία
Η έρευνα αναλύει τη σχέση μεταξύ του μεταβολισμού των συστατικών της διατροφής, της εντερικής χλωρίδας, του ενδογενούς μεταβολισμού και της γνωστικής εξασθένησης. Όπως τονίζει η Mireia Urpí-Sardà από το Τμήμα Διατροφής, Επιστήμης Υγείας και Γαστρονομίας του CIBERFES, «αυτό που αναλύσαμε είναι ο ρόλος που παίζει η διατροφή στον κίνδυνο εμφάνισης γνωστικής εξασθένησης. Σύμφωνα με την ίδια, «υπάρχει ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα σε αυτές τις διεργασίες και τους μεταβολίτες».
Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκαλύπτουν την προστατευτική συσχέτιση των μεταβολιτών που προέρχονται από το κακάο,τον καφέ, τα μανιτάρια και το κόκκινο κρασί, του μικροβιακού μεταβολισμού πλούσιων σε πολυφαινόλες τροφίμων (μήλο, κακάο, πράσινο τσάι, πορτοκάλια, ρόδια) και της γνωστικής εξασθένησης στους ηλικιωμένους.
Η ανάλυση δειγμάτων πλάσματος έδειξε πως ορισμένοι μεταβολίτες σχετίζονται με την προοδευτική εξέλιξητης γνωστικής εξασθένησης και της άνοιας. Όπως εξηγεί η καθηγήτρια Cristina Andrés-Lacueva «για παράδειγμα οι βιοδείκτες της κατανάλωσης του καφέ και του κακάο, 2- φουρουλογλυκτίνη και 3-μεθυλανθίνη, είχαν ένα πιο προστατευτικό προφίλ την ίδια ώρα που η ζαχαρίνη- που αποτελεί τεχνητό γλυκαντικό- σχετίζεται με έναν πιο καταστροφικό ρόλο».
Όπως συμπληρώνει ο καθηγητής στη Σχολή Φαρμακευτικής και Επιστήμης Τροφίμων και μέλος του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, «η έρευνα στη σχέση μεταξύ της γνωστικής εξασθένησης, του μεταβολισμού των μικροβίων και του φαγητού και του ενδογενούς μεταβολισμού είναι καθοριστική για να αναπτυχθούν προληπτικές και θεραπευτικές στρατηγικές που θα βοηθήσουν στη φροντίδα της γνωστικής υγείας».
Αλλαγές στη διατροφή για μια πιο υγιή γνωστική γήρανση
Ως εκ τούτου, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή μας είναι καθοριστικές για την πρόληψη της γνωστικής επιδείνωσης στις νευροεκφυλιστικές νόσους όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας. «Η υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και τροφίμων φυτικής προέλευσης προσφέρει πολυφαινόλες και άλλες βιοδραστικές ενώσεις που θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο της γνωστικής εξασθένησης λόγω του γήρατος» καταλήγει η Cristina Andrés-Lacueva.