Ο καρκίνος τραχήλου της μήτρας αποτελεί το δεύτερο συχνότερο καρκίνο σε νέες γυναίκες 15-44 ετών.
«Μπορεί να εξαλειφθεί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας;» Ναι, η εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του δεύτερου συχνότερου καρκίνου σε νέες γυναίκες 15-44 ετών, είναι πλέον δυνατή σε όλες τις χώρες, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο εμβολιασμός κατά του ιού HPV, ο προσυμπτωματικός έλεγχος και η κατάλληλη θεραπεία των γυναικών που νοσούν, είναι οι αναγκαίες πρωτοβουλίες για να εξαλειφθεί η νόσος που πλήττει νέες γυναίκες, επισήμαναν οι επιστήμονες στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρία Έρευνας και Αντιμετώπισης του ιού των Θηλωμάτων HPV. Την ανάγκη να προχωρήσουν οι αναγκαίες ενέργειες από την Πολιτεία, ώστε να εξαλειφθεί το συντομότερο δυνατόν ο Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας (ΚΤΜ) στην Ελλάδα, υπογραμμίζουν σε σχετικό αίτημα προς την ελληνική Πολιτεία, η Ελληνική HPV Εταιρεία και 125 φορείς.
«Μέσω του επόμενου Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών πρέπει να επιδιωχθεί ο HPV εμβολιασμός του 90% των κοριτσιών, με επέκταση του εμβολιασμού και στα αγόρια. Παράλληλα, είναι αναγκαία η εφαρμογή ενός οργανωμένου Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον Καρκίνο Τραχήλου της Μήτρας με HPV DNA testing, με προσπάθεια κάλυψης του 70% των γυναικών στην ηλικιακή ομάδα-στόχο», δήλωσε ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας Θεόδωρος Αγοραστός.
Χαιρετισμό απηύθυνε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη, μεταφέροντας το σημαντικό έργο της Ευρώπης μέσα από το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης κατά του καρκίνου για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και των HPV-σχετιζόμενων καρκίνων.
Ο Καρκίνος Τραχήλου της Μήτρας αποτελεί το δεύτερο συχνότερο καρκίνο σε νέες γυναίκες 15-44 ετών. Στην Ευρώπη, η επίπτωση του Καρκίνου Τραχήλου Μήτρας ανέρχεται σε 11,2/100.000 γυναίκες/έτος, με θνησιμότητα 3,8/100.000 γυναίκες/έτος, ενώ διαγιγνώσκονται ετησίως 413.977 περιπτώσεις προκαρκινικών τραχηλικών αλλοιώσεων (CIN2+). Στην Ελλάδα η επίπτωση ΚΤΜ ανήλθε το 2018 στις 8,1/100.000 γυναίκες και η θνησιμότητα στις 2,1/100.000 γυναίκες.
Χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, ο HPV-εμβολιασμός κοριτσιών συμπεριλαμβάνεται μεν στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, αλλά η εμβολιαστική κάλυψη μέχρι σήμερα είναι πολύ χαμηλή (<44%), δεν υπάρχει σχετική ενημέρωση του κοινού από την Πολιτεία και ο εμβολιασμός των αγοριών δεν έχει ακόμη ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, αναφέρθηκε στην συνέντευξη Τύπου. Σε χώρες όπου υπάρχει υψηλή (πάνω από 75%) εμβολιαστική κάλυψη με το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη του Καρκίνου Τραχήλου Μήτρας (ΚΤΜ) καθώς και ορισμένων άλλων καρκίνων, (πρωκτού, στοματοφάρυγγα, αιδοίου, πέους κά) καταγράφεται σημαντικότατη ελάττωση των προκαρκινικών αλλοιώσεων αλλά και του διηθητικού ΚΤΜ (Φινλανδία, Σουηδία, Μεγάλη Βρετανία). Επίσης, στη συνέντευξη τονίστηκε η ανάγκη οργανωμένου Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου για Καρκίνο Τραχήλου Μήτρας.
Ο ΠΟΥ έχει διαμηνύσει ότι για να εξαλειφθεί ο Καρκίνος Τραχήλου Μήτρας ως πρόβλημα δημόσιας υγείας εντός ενός αιώνα από σήμερα, κάθε χώρα θα πρέπει μέχρι το 2030 να επιτύχει τρεις βασικούς στόχους:
Το 90% των κοριτσιών μέχρι 15 ετών θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του HPV.
Το 70% των γυναικών θα πρέπει να εξετασθεί προληπτικά με ένα τεστ υψηλής ακρίβειας σε ηλικία 35 και 45 ετών.
Το 90% των γυναικών με προκαρκινικές αλλοιώσεις ή καρκίνο τραχήλου μήτρας θα πρέπει να τύχει ενδεδειγμένης θεραπευτικής αντιμετώπισης και ανακουφιστικής φροντίδας.