Οι γιορτές είναι προ των πυλών και όλοι θα φάμε λίγο παραπάνω. Όμως κάθε χρόνο αφού τελειώσουν οι γιορτές οι περισσότεροι λένε ότι θα κόψουν μια συγκεκριμένη τροφή ή ομάδα τροφίμων επιδιώκοντας τη βέλτιστη υγεία.
Μάλιστα πολλοί μπορεί να φτάσουν στο σημείο να αποκαλούν ορισμένα τρόφιμα «τοξικά» και με αυτή τη δικαιολογία να τα αφαιρέσουν από τη διατροφή τους. Είναι όμως αυτή η απόφαση η καλύτερη για την υγεία μας;
Για να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση θα δούμε ποιες τροφές θεωρούνται τοξικές και τι τελικά ισχύει
Γλουτένη
Υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται πραγματικά μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, όπως εκείνοι με κοιλιοκάκη. Εκτός όμως από αυτά τα άτομα, η γλουτένη μπορεί να ενσωματωθεί ως μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής. Πολλά τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη είναι επίσης καλές πηγές φυτικών ινών και βιταμινών Β. Επίσης τα προϊόντα χωρίς γλουτένη (όπως το ψωμί χωρίς γλουτένη) συχνά έχουν επιπλέον ζάχαρη, λίπος και αλάτι για να τα κάνουν πιο εύγευστα.
Τι γίνεται λοιπόν με εκείνους που αισθάνονται καλύτερα αφού βγάλουν τη γλουτένη από τη διατροφή τους; Πρώτον, εάν νομίζετε ότι έχετε ευαισθησία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη – μιλήστε με τον γιατρό σας. Είναι σημαντικό να αποκλείσετε πιθανή τροφική αλλεργία, κοιλιοκάκη ή άλλη υποκείμενη πάθηση (όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου [IBS]) πριν κάνετε αυτοδιάγνωση και περιορίσετε κάποιες τροφές.
Αφού δείτε αν έχετε ή όχι κάποια πάθηση, ένας διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να ακολουθήσετε μια διατροφή που θα σας κρατά υγιείς και απαλλαγμένους από πιθανές τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες.
Γαλακτοκομικά
Τα γαλακτοκομικά είναι μια άλλη δημοφιλής ομάδα τροφίμων που πολλοί νομίζουν πώς πρέπει να την εξαλείψουν με την ελπίδα της βέλτιστης υγείας ή της μειωμένης φλεγμονής. Επιπλέον μερικές φορές, τα γαλακτοκομικά αποβάλλονται λόγω μιας αυτοδιαγνωσμένης δυσανεξίας στη λακτόζη.
Ωστόσο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί είναι καλές πηγές πρωτεΐνης, ασβεστίου, βιταμίνης D και βιταμίνης Β12. Επιπλέον πιστεύεται ότι είναι αντιφλεγμονώδη αντί για φλεγμονώδη. Επομένως, η εξάλειψη των γαλακτοκομικών δεν πρέπει να γίνεται τυχαία.
Πάντα να συμβουλεύεστε τον επαγγελματία υγείας, για να δείτε εάν η κατάργηση των γαλακτοκομικών είναι κατάλληλη για εσάς και ποιες τροφές μπορείτε να αντικαταστήσετε για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε αρκετά από τα θρεπτικά συστατικά.
Σόγια
Τα προϊόντα σόγιας, όπως το γάλα σόγιας, το tofu και το tempeh, παρασκευάζονται από σπόρους σόγιας και είναι καλές χορτοφαγικές πηγές πρωτεΐνης, βιταμινών Β, σιδήρου, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ασβεστίου και βιταμίνης D. Παρά τη θρεπτική τους αξία, η σόγια και τα προϊόντα της έχουν τη φήμη ότι είναι ανθυγιεινά.
Τα προϊόντα σόγιας περιέχουν φυσικά ενώσεις που ονομάζονται ισοφλαβόνες, οι οποίες μοιάζουν με τις ορμόνες οιστρογόνα, γνωστές και ως φυτοοιστρογόνα. Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία. Ωστόσο, αυτή η ανησυχία έχει καταρριφθεί από επιστημονικά στοιχεία. 2-3 μερίδες προϊόντων σόγιας την ημέρα μπορούν να συμπεριληφθούν με ασφάλεια σε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή τόσο για γυναίκες όσο και για άνδρες.
Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση προϊόντων σόγιας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου (όπως του μαστού ,καρκίνους των ωοθηκών και του προστάτη).
Αυγά
Τα αυγά είχαν κακή φήμη για χρόνια λόγω της περιεκτικότητάς τους σε χοληστερόλη, αλλά τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η διατροφική χοληστερόλη δεν επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα ή τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα αυγά είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, σιδήρου, βιταμίνης D και βιταμίνης Α. Γι’ αυτό μη διστάσετε να απολαύσετε ξανά τα αυγά.
Λίπος
Με τα χρόνια, το λίπος έχει αποκτήσει κακή φήμη για επιδείνωση της υγείας. Ωστόσο, αυτή η φήμη δεν είναι τόσο αληθινή. Το λίπος είναι ένα από τα 3 μακροθρεπτικά συστατικά (τα άλλα 2 είναι υδατάνθρακες και πρωτεΐνες) και είναι απαραίτητο για την καλή υγεία.
Το λίπος χρησιμοποιείται από το σώμα ως πηγή ενέργειας, για την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών (όπως οι λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E και K), για την προστασία των οργάνων, τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος, την ανάπτυξη των κυττάρων, τις ορμονικές λειτουργίες και πολλά. Τα λίπη προσθέτουν επίσης νόστιμη γεύση και υφή στο φαγητό και σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε το λίπος.
Όταν επιλέγετε λίπη, επιλέξτε περισσότερα ακόρεστα λιπαρά από κορεσμένα. Αυτό σημαίνει να επιλέγετε πιο συχνά τροφές όπως λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, αβοκάντο και ελαιόλαδο. Προσπαθήστε να αποφύγετε, ή τουλάχιστον να περιορίσετε, τα trans λιπαρά.
Υδατάνθρακες
Τα τελευταία δύο χρόνια πολλοί άνθρωποι έχουν μετατοπίσει την ευθύνη από το λίπος στους υδατάνθρακες για την επιδείνωση της υγείας. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι οι υδατάνθρακες είναι η προτιμώμενη πηγή καυσίμου για το σώμα και μπορούν να είναι καλές πηγές φυτικών ινών και βιταμινών Β.
Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι. Οι απλοί υδατάνθρακες, όπως η επιτραπέζια ζάχαρη, αφομοιώνονται γρήγορα και απορροφώνται από τον οργανισμό.
Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι μεγαλύτερες αλυσίδες υδατανθράκων που περιέχουν φυτικές ίνες, αφομοιώνονται και απορροφώνται πιο αργά από τον οργανισμό. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες μπορούν να βρεθούν στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τη βρώμη, τα όσπρια, τις πατάτες και άλλα τρόφιμα.
Προσπαθήστε να επιλέγετε σύνθετους υδατάνθρακες πιο συχνά για να επιβραδύνετε την πέψη και την απορρόφηση, να αυξήσετε τον κορεσμό, να διατηρήσετε τις κινήσεις του εντέρου και να μειώσετε τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.
Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο μείωσης της ποσότητας των προστιθέμενων σακχάρων στη διατροφή σας. Συνήθεις πηγές πρόσθετων σακχάρων είναι: η επιτραπέζια ζάχαρη, οι λιχουδιές κ.α..
Επιπλέον καλό είναι να συνδυάζετε τους υδατάνθρακες με πρωτεΐνη ή λίπος για να βοηθήσετε στον κορεσμό και να επιβραδύνετε την πέψη/απορρόφηση. Για παράδειγμα, αντί να έχετε ένα απλό κομμάτι πολύσπορου τοστ – συνδυάστε το με φυστικοβούτυρο.