Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων και στη χώρα μας, ένα «όπλο» κατά του Covid-19, το οποίο αρχικά θα χρησιμοποιηθεί σε εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις ασθενών. Αυτό που είναι έως τώρα γνωστό είναι ότι η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Παρασκευή, σε 10 νοσοκομεία της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το ΟΡΕΝ, ανάμεσα στα νοσοκομεία είναι το ΑΧΕΠΑ και το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, και για τον λόγο αυτόν ετοιμάζεται πλατφόρμα στην ΗΔΙΚΑ μέσω της οποίας οι θεράποντες γιατροί θα υποβάλλουν τις αιτήσεις, ενώ τον τελικό λόγο θα έχει ειδική επιτροπή.
Δικαιούχοι της θεραπείας είναι άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως μεταμοσχευμένοι, με νεφρική ανεπάρκεια και καρκινοπαθείς. Η συγκεκριμένη θεραπεία έχει αποδείξει ότι αποτρέπει την επιδείνωση της νόσου.
Η Ελλάδα, πριν από περίπου δύο εβδομάδες, παρέλαβε 2.000 δόσεις του φαρμάκου των εταιρειών Regeneron-Roche κατά του Covid-19, βασισμένου σε μονοκλωνικά αντισώματα.
Συγκεκριμένα, παρελήφθησαν 2.000 δόσεις του εν λόγω φαρμάκου, από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σύμβαση SANTE-C3-2020-091) για την προμήθεια της νέας θεραπείας.
H χορήγηση του φαρμάκου στους νοσούντες θα πραγματοποιείται βάσει κριτηρίων που αναμένεται να προσδιοριστούν από τους αρμόδιους φορείς. Το φάρμακο διατίθεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το ΙΦΕΤ και βρίσκεται σε ειδικά διαμορφωμένες υποδομές του Ινστιτούτου.
Πώς γίνεται η χορήγησή του στον ασθενή;
Η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων γίνεται μόνο σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Γίνεται με ενδοφλέβια έγχυση στον ασθενή και όλη η διαδικασία διαρκεί συνολικά περίπου μία ώρα, εκ της οποίας ο μισός χρόνος είναι η ίδια η χορήγηση του φαρμάκου και ο άλλος μισός η παρακολούθηση του ασθενούς για τυχόν σπάνια αλλεργική αντίδραση από τον οργανισμό του.
Η αποτελεσματικότητα των μονοκλωνικών αντισωμάτων
Η αποτελεσματικότητά τους κυμαίνεται ανάλογα με το σκεύασμα, από 50% έως 70%. Όταν λέμε αποτελεσματικότητα, εννοούμε την αποτροπή της εξέλιξης της νόσου σε σοβαρή. Δηλαδή, εάν σε 10 ασθενείς η COVID-19 θα εξελισσόταν σε πολύ σοβαρή νόσο, μετά τη λήψη του συγκεκριμένου φαρμάκου οι 7 θα προστατευθούν από μια σοβαρή εξέλιξη της νόσου.