Το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη δύο φορές την ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με χαμηλότερο ποσοστό πρόωρων γεννήσεων, υποδηλώνει μια μεγάλη δοκιμή στο Μαλάουι.
Το αποτέλεσμα φαίνεται να συμβαίνει επειδή η τσίχλα μειώνει την ασθένεια των ούλων, η οποία στο παρελθόν είχε συνδεθεί με υψηλότερο ποσοστό πρόωρων τοκετών.
Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε από τον Kjersti Aagaard στο Νοσοκομείο Παίδων του Τέξας και στο Ιατρικό Κολλέγιο Baylor στο Χιούστον του Τέξας και τους συνεργάτες του.
Το Μαλάουι επιλέχθηκε καθώς έχει το υψηλότερο ποσοστό πρόωρων τοκετών στον κόσμο.
Ζητήθηκε να συμμετάσχουν περισσότερες από 10.000 έγκυες γυναίκες που επισκέπτονταν κέντρα υγείας, ενώ,
–στις μισές δόθηκε ένα βάζο με τσίχλα σε μηνιαίους υγειονομικούς ελέγχους και συμβουλεύτηκε να το μασούν για 10 λεπτά το πρωί και το βράδυ, παράλληλα με τις τυπικές συμβουλές για τη φροντίδα των δοντιών τους.
–Στις άλλες μισές δόθηκαν μόνο οι συμβουλές.
Όλοι πρόσφεραν επίσης οδοντιατρικούς ελέγχους κατά την έναρξη της συμμετοχής τους στη μελέτη – την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης ή πριν από αυτήν – και στο τέλος της συμμετοχής τους, τέσσερις εβδομάδες μετά τον τοκετό.
–Το ποσοστό πρόωρων γεννήσεων ήταν 13 % στις γυναίκες που μασούσαν τσίχλες, αλλά,
–17% στην ομάδα σύγκρισης.
Με έναν άλλο τρόπο εξέτασης των στοιχείων:
–για κάθε 26 γυναίκες που έλαβαν τσίχλα και συμβουλές, αποφεύχθηκε ένας πρόωρος τοκετός.
Οι γυναίκες που έλαβαν τσίχλες έβλεπαν συνήθως οφέλη στη στοματική τους υγεία.
Όσοι πήγαν στον οδοντιατρικό τους έλεγχο είχαν λιγότερα σημάδια ουλίτιδας –όπως αιμορραγία και υποχώρηση των ούλων– στο τέλος της εγκυμοσύνης τους σε σύγκριση με τις γυναίκες που έλαβαν μόνο τυπικές συμβουλές φροντίδας των δοντιών.
Η εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι σε άτομα με ουλίτιδα, επιβλαβή βακτήρια εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος μέσω της αιμορραγίας των ούλων και φτάνουν στον πλακούντα.
Η τσίχλα περιέχει το τεχνητό γλυκαντικό ξυλιτόλη και προηγούμενες εργασίες έχουν βρει ότι η ξυλιτόλη μειώνει τα επίπεδα των επιβλαβών βακτηρίων του στόματος Streptococcus mutans .
“Η δοκιμή θα πρέπει να επαναληφθεί σε χώρες υψηλού εισοδήματος προτού καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το μάσημα της τσίχλας είναι εξίσου ωφέλιμο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εκεί, λέει ο Aagaard.
«Όλοι οι άνθρωποι σε όλα τα περιβάλλοντα ενδιαφέρονται για τη βελτιστοποίηση της υγείας τόσο της εγκυμοσύνης όσο και των παιδιών τους ».
Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν χθες στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Μητρικής-Εμβρυϊκής Ιατρικής .