Στο ερώτημα πότε θα είναι διαθέσιμα, η απάντηση δεν είναι βέβαιη. Σύμφωνα πάντως με τις αρχικές εκτιμήσεις, είναι πιθανό το επόμενο φθινόπωρο τα πολυδύναμα αυτά εμβόλια να είναι σε κλινική χρήση.
Η επιστημονική κοινότητα υποθέτει, διεξάγοντας παράλληλα μελέτες σε πραγματικό χρόνο, πως η χρονική διάρκεια της ανοσίας μετά την αναμνηστική δόση θα είναι μάλλον μεγαλύτερη από αυτή της δεύτερης, βασιζόμενη και στην εμπειρία από τα εμβόλια για άλλα λοιμώδη νοσήματα. «Πόσο μεγαλύτερη, θα το μάθουμε τους επόμενους μήνες. Είναι σημαντικό ότι τα πρώτα εργαστηριακά δεδομένα δείχνουν ότι ο ορός από το αίμα εμβολιασμένων με την τρίτη δόση αναστέλλει εξαιρετικά αποτελεσματικά τη μολυσματικότητα του νέου στελέχους Ομικρον στο εργαστήριο. Αναμένουμε να επιβεβαιωθεί αυτό το ελπιδοφόρο εύρημα και στην κοινότητα τις επόμενες βδομάδες» εξηγεί ο κ. Γραβάνης.
Εν τούτοις, τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι ο επικίνδυνος κορωνοϊός ήρθε για να μείνει. «Είναι επιβεβλημένο να μάθουμε λοιπόν να συμβιώνουμε μαζί του με ασφάλεια. Είναι ως εκ τούτου πολύ πιθανό κάθε χρόνο να εμβολιαζόμαστε για τα εκάστοτε ενδημούντα στελέχη του κορωνοϊού (σ.σ. αυτό που σήμερα αποκαλείται τέταρτη δόση), όπως κάνουμε κάθε χρόνο με τον ιό της γρίπης. Διάφορες εταιρείες σχεδιάζουν ήδη πολυδύναμα, κυρίως mRNA, εμβόλια κατά της γρίπης και του κορωνοϊού σε κοινή χορήγηση» καταλήγει ο ειδικός.
Στο ερώτημα πότε θα είναι διαθέσιμα, η απάντηση δεν είναι βέβαιη. Σύμφωνα πάντως με τις αρχικές εκτιμήσεις, είναι πιθανό το επόμενο φθινόπωρο τα πολυδύναμα αυτά εμβόλια να είναι σε κλινική χρήση.
Η οπτική της Moderna
Σύμφωνα με αντιπροσώπους της Moderna, το γεγονός ότι τόσο ο ιός τα γρίπης όσο και ο SARS-CoV-2 κυκλοφορούν περισσότερο τους χειμερινούς μήνες, σίγουρα ευνοεί τη χορήγηση ενός πολυδύναμου εμβολίου για τους δύο ιούς.
Επιπλέον, αν το εμβόλιο αυτό χορηγηθεί μαζικά, θα μπορέσουμε να περιορίσουμε σημαντικά τόσο τον αριθμό των νοσηλειών και θανάτων από τους δύο ιούς, όσο και τις χαμένες ημέρες εργασίας.
Ένα επιπλέον πλεονέκτημα της προσέγγισης αυτής είναι ότι καθώς θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία του mRNA, θα είναι ευκολότερο να προσαρμόζουμε τα εμβόλια κάθε χρόνο στις νέες μεταλλάξεις που εμφανίζονται.
Προφανώς, η εταιρία υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνουν κατάλληλες κλινικές δοκιμές πριν αρχίσουμε να χορηγούμε το παραπάνω εμβόλιο.
Δεν πρέπει να υποτιμούμε τη γρίπη
Η πανδημία της COVID-19 έχει κάνει αρκετούς από εμάς να ξεχάσουμε ότι η γρίπη μπορεί να είναι επίσης επικίνδυνη ή ακόμα και απειλητική για τη ζωή.
Καθώς τα μέτρα πρόληψης για την COVID-19 περιόρισαν σε μεγάλο βαθμό την εξάπλωση της γρίπης, αρκετοί πιστεύουν ότι η γρίπη έχει εξαλειφθεί.
Ωστόσο, η αντίληψη αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και θα κυκλοφορήσει ξανά μόλις χαλαρώσουν τα μέτρα πρόληψης.
Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό να λάβουμε ήδη κάποια μέτρα για να περιορίσουμε την κυκλοφορία της πριν προλάβει να εξαπλωθεί σε μεγάλη κλίμακα.
Ένα πολυδύναμο εμβόλιο θα εξυπηρετούσε και τον παραπάνω σκοπό.
Στο μέλλον, η Moderna σκοπεύει να προσθέσει έναν ακόμα ιό στο εμβόλιο με αποτέλεσμα να γίνει τριδύναμο.
Ο ιός αυτός θα είναι ο RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός).