Στο τραπέζι έχει πέσει και μοιάζει πιθανή η χρήση μοντέλου… αλά γαλλικά για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Θανάση Κοντογεώργη.
Αλλωστε, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, που θα αποκλείουν επανάληψη οριζόντιου lockdown, με την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα να είναι εμφανής στα νούμερα που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ. Στόχος είναι η ανάσχεση της διασποράς του ιού, η αντιμετώπιση της πίεσης που δέχεται το σύστημα υγείας και η προστασία εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.
«Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση παρουσίασε ένα νέο πλαίσιο προστασίας για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας», είπε ο κ. Κοντογεώργης, για να συνεχίσει: «Από εκείνη την ημέρα 300.000 πολίτες έκλεισαν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, και περίπου μισό εκατομμύριο για την 3η αναμνηστική δόση. Βασική μας μέριμνα είναι οι συμπολίτες μας άνω των 65 ετών. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μετά το εξάμηνο ίσως η ανοσολογική απόκριση δεν είναι η επιθυμητή. Ανθρωποι που άνω των 65 έκαναν 3η δόση, βοήθησαν στο να μειωθούν τα κρούσματα. Εξετάζουμε για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών η 3η δόση να καταστεί υποχρεωτική, κυρίως για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους».
Συνεχίζοντας να αναφέρεται στο ίδιο θέμα, είπε: «Εμείς ενθαρρύνουμε και την πρώτη και την 3η δόση. Για την 3η δόση οι άνω των 65 είναι ζωτικής σημασίας να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους. Εξετάζουμε τα δεδομένα. Σε αυτή τη φάση νομίζω τα μέτρα είναι επαρκή. Η ανταπόκριση των συμπολιτών μας και στην 3η δόση είναι ενθαρρυντική».
Μαρακάκης: «Δεν μπορεί η Ελλάδα να χωριστεί σε δύο στρατόπεδα»
Σχολιάζοντας τις περιπτώσεις αρνητών, μεταξύ των οποίων και υγειονομικών που συμβουλεύουν πολίτες να μη διασωληνωθούν, ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης, είπε ότι «τα αντανακλαστικά της Δικαιοσύνης στη Θεσσαλονίκη νομίζω ότι ενεργοποιήθηκαν αρκετά άμεσα. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μέτρα για τις συγκεκριμένες ομάδες που είναι πιο κοντά στον πολίτη, στην πρώτη γραμμή».
«Δεν μπορεί η Ελλάδα να χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Αν η κυβέρνηση πάρει επιπλέον μέτρα, θα πρέπει να έχουν να κάνουν με τους ανεμβολίαστους», είπε χαρακτηριστικά -μεταξύ άλλων- ο γνωστός νομικός.
Σκέψεις για χρήση διπλής μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς
Μεταξύ των μέτρων που βρίσκονται στο τραπέζι και ίσως εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα, ο κ. Κοντογεώργης είπε: «Στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ειδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση είχε καταβάλει σημαντική προσπάθεια το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κίνηση και να λειτουργήσουν καλύτερα.
»Σε κάθε περίπτωση για τα ΜΜΜ, υπάρχουν σκέψεις να υπάρχει η χρήση διπλής μάσκας. Η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όσους χώρους υπάρχει συνωστισμός. Για τα ΜΜΜ, η σκέψη για τη διπλή μάσκα είναι στην επιτροπή των ειδικών και θα συζητηθεί αυτή τη βδομάδα».
Σχετικά με το αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στη λειτουργία της εστίασης, ανέφερε: «Στην εστίαση υπάρχει αυστηρός περιορισμός για τους εσωτερικούς χώρους, το ίδιο και για τους μικτούς, και ένα αυστηρό πρωτόκολλο για τους εργαζόμενους. Βλέπουμε ένα πολύ καλό δείκτη συμμόρφωσης στην εστίαση. Είναι προς το συμφέρον όλων η εστίαση να λειτουργήσει με τον τρόπο που πρέπει».
Τέλος, σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο κάποιας έκτακτης ενίσχυσης σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους προς τα Χριστούγεννα, ο κ. Κοντογεώργης απάντησε: «Η οικονομία τρέχει και πηγαίνουμε καλά. Είναι η στιγμή να δοθεί ρευστότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση δίνουμε έμφαση στην κοινωνική ανάπτυξη, στα νέα ζευγάρια, τους νέους εργαζόμενους γονείς».
iefimerida.gr