Οι πολυκυστικές ωοθήκες αποτελούν μια πάθηση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.
Ωστόσο υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες που βοηθούν στη διαχείριση των συμπτωμάτων.
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι η πιο κοινή ενδοκρινική διαταραχή μεταξύ των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, επηρεάζοντας το 5% έως 10% των προεμμηνοπαυσιακών γυναικών.
Άγνοια
Πολλές γυναίκες έχουν το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών αλλά δεν το γνωρίζουν επειδή πολλές φορές οι διαφορές που προκαλούνται στο οργανισμό και στο σώμα είναι αμελητέες.
Αντί λοιπόν να προκύπτει φυσιολογικά η ωορρηξία, δημιουργούνται κύστες οι οποίες προκαλούν την μεγέθυνση των ωοθηκών και κατ’ επέκτασιν την παραγωγή περισσότερων ανδρογόνων. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός της γυναίκας παράγει περισσότερη τεστοστερόνη που ξεπερνά τα φυσιολογικά επίπεδα παραγωγής και πολλές φορές φτάνει να είναι πολύ πιο πάνω από το όριο.
Η κατάσταση αυτή προκαλεί ορμονική ανισορροπία ενώ η γυναίκα που πάσχει από πολυκυστικές είναι πιο επιρρεπής σε παθήσεις όπως είναι: η ενδομητρίωση, τα ινομυώματα, αλλά και οι πολύποδες.
Παράλληλα το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, φαίνεται να είναι υπεύθυνο για την αντίσταση του οργανισμού της γυναίκας στην ινσουλίνη, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητές της να νοσήσει από καρδιαγγειακές παθήσεις ή διαβήτη.
Συμπτώματα
Οι πολυκυστικές ωοθήκες παρουσιάζουν συγκεκριμένη συμπτωματολογία, η οποία δεν πρέπει να αμελείται και αν γίνει αντιληπτή θα πρέπει η γυναίκα να κινητοποιηθεί άμεσα με μία επίσκεψη στον γυναικολόγο για να διενεργηθούν οι κατάλληλες εξετάσεις.
Ένα βασικό σύμπτωμα είναι οι διαταραχές στην περίοδο. Εάν δηλαδή έχει αποκλειστεί η πιθανότητα εγκυμοσύνης και υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση της εμμήνου ρύσεως ή αυτή είναι συχνή κατά την διάρκεια του κύκλου, θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τον γυναικολόγο για να εξετάσετε το ζήτημα.
Συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως και στην επιδερμίδα του προσώπου όπου μπορεί να εμφανίζεται ακμή ή λιπαρότητα, ενώ σε διάφορα μέρη του σώματος, υπάρχει η πιθανότητα να εμφανιστούν κύστες που περιέχουν σμήγμα. Η εμφάνιση ακμής ιδιαίτερα όταν εμφανίζεται αφού έχει παρέλθει η περίοδος της εφηβείας θα πρέπει να σας κινητοποιήσει.
Από τις πιο συνήθεις ενδείξεις είναι η τριχοφυΐα. Αυτή προκύπτει εξαιτίας του γεγονότος ότι αυξάνονται τα επίπεδα των ανδρογόνων και της τεστοστερόνης, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται τρίχες σε διάφορα σημεία του σώματος που δεν υπήρχαν πριν, όπως στο στήθος, στην πλάτη, στο πρόσωπο, ή στα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών.
Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών επηρεάζει επίσης το σωματικό βάρος, την δυσκολία απώλειάς του ή την κατανομή λίπους στο σώμα, όπως αυτή γίνεται στους άνδρες, με την αύξηση του λίπους περισσότερο στην περιοχή της κοιλιάς και πολύ λιγότερο στους γλουτούς και στα πόδια.
Παράλληλα επηρεάζεται και η ψυχολογία με την εκδήλωση έντονων μεταπτώσεων της διάθεσης, ιδιαίτερα όταν αυτή συνδυάζεται με κάποιο από τα προαναφερθέντα συμπτώματα.
Πολλές γυναίκες που εμφάνισαν πολυκυστικές ωοθήκες κατά την διάρκεια της ζωής τους εμφάνισαν επίσης, υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, έντονους κοιλιακούς πόνους, υψηλή πίεση, δυσκολίες κατά την διάρκεια του ύπνου ή ακόμη και αϋπνία καθώς επίσης και σε κάποιες περιπτώσεις Διαβήτη τύπου 2.
Τέλος, παρουσιάζεται δυσκολία στην σύλληψη, ή ακόμη μπορεί να υπάρχουν αποβολές κατά την εγκυμοσύνη.
Ποιες είναι οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν πολυκυστικές ωοθήκες;
Κατά το σύνηθες, τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται κατά την αναπαραγωγική ηλικία και κυρίως στην εφηβεία αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που οι πολυκυστικές ωοθήκες εμφανίζονται και αργότερα.
Αίτια που μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση του συνδρόμου, είναι η γενετική προδιάθεση καθώς επίσης και οι περιβαλλοντικές συνθήκες, ενώ ο συνδυασμός της γενετικής προδιάθεσης με επίκτητους παράγοντες όπως είναι το αυξημένο σωματικό βάρος και η κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσουν στην πρόκληση συμπτωμάτων όπως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Ποια είναι η εξέταση που παρέχει την διάγνωση;
Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι ευδιάκριτες με την εφαρμογή του υπερήχου αλλά και με ορμονικές εξετάσεις αίματος, επειδή όμως η εκδήλωση της πάθησης είναι διαφορετική για κάθε ασθενή και χρειάζεται εξατομικευμένη θεραπεία, είναι απαραίτητη η διαμόρφωση ιατρικού ιστορικού από έναν γυναικολόγο.
Πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα;
Η λύση στο πρόβλημα απαιτεί εξατομικευμένη θεραπεία που για να αποδοθεί χρειάζονται τακτικές επισκέψεις σε έναν γυναικολόγο ο οποίος θα είναι σε θέση να διαμορφώσει ολοκληρωμένη άποψη για το πρόβλημα.
Σε κάποιες περιπτώσεις συστήνεται η λήψη αντισυλληπτικών φαρμάκων για την ρύθμιση της ωορρηξίας και την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας αλλά και για την ρύθμιση των επιπέδων τεστοστερόνης και ινσουλίνης. Σε κάθε περίπτωση όμως η οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να συνδυάζεται με σωστή και ισορροπημένη διατροφή και αν είναι εφικτό και με την άσκηση.