Είναι πάντα θέμα χημείας -όπως ήταν πάντοτε άλλωστε- το σεξ όμως στη μέση ηλικία είναι και θέμα φυσικής
Εκεί γύρω στην ηλικία των 50, οι περισσότεροι κοινοί θνητοί αντιλαμβάνονται και αποδέχονται ότι το σεξ σπανίως θα είναι όπως ήταν παλιά. Εφεξής θα είναι μια κατάσταση που θα περιέχει περισσότερη αμηχανία παρά νατουραλιστικό σφρίγος και ορισμένες φορές θα εγείρει περισσότερα προβλήματα από όσα φαινομενικά επιλύει.
Μένουμε συχνά έκπληκτοι από τις αλλαγές που συμβαίνουν στη σεξουαλική μας ζωή κατά τη μέση ηλικία. Οι δύο ορμόνες που επηρεάζουν περισσότερο τη σεξουαλική φυσιολογία, τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη, τείνουν να μειώνονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες. Ως αποτέλεσμα αυτών των μειώσεων των ορμονών, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που βιώνουμε είναι η χαμηλή λίμπιντο (επιθυμία) και οι αλλαγές στη σεξουαλική ανταπόκριση. Αλλά αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η σεξουαλικότητα είναι περίπλοκη, ειδικά σε αυτό το στάδιο της ζωής, και εύκολα περνάμε από άλλες μετατοπίσεις στο φυσικό, ψυχικό και συναισθηματικό επίπεδο. Οι ρόλοι και οι σχέσεις μας αλλάζουν. Ενώ είναι κοινό για τους ανθρώπους να βιώνουν αλλαγές στη σεξουαλικότητα κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας, μπορεί να μην συμβεί και στους δύο συντρόφους ταυτόχρονα, περιπλέκοντας περαιτέρω το θέμα.
Σταχυολογούμε τρία βασικά στοιχεία της σεξουαλικότητας που μπορεί να αμφισβητηθούν κατά τη μέση ηλικία και να δημιουργήσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις -όχι, μόνο στο σεξ.
Η αυτό-αντίληψη της φθοράς
Στη μέση ηλικία, είναι σύνηθες να βιώνουμε αλλαγές στο βάρος, τη φυσική κατάσταση, την εμφάνιση και τη διάθεση που μας κάνει να νιώθουμε λιγότερο επιθυμητοί και σέξι, κάτι που οδηγεί σε λιγότερη σεξουαλική επιθυμία. Η πρόκληση είναι να κάνουμε ό, τι είναι λογικό για να βελτιώσουμε την υγεία και την εμφάνισή μας, και στη συνέχεια να αποδεχθούμε τους εαυτούς μας καθώς μπαίνουμε σε αυτή τη νέα φάση της ζωής.
Οι προτεραιότητες που αλλάζουν
Πολλές φορές οι μεσήλικες σύντροφοι δεν συγχρονίζονται μεταξύ τους. Οι γυναίκες στη μέση ζωή βιώνουν ψυχολογικές αλλαγές και συχνά έχουν μια μετατόπιση των προτεραιοτήτων. Συνήθως, οι γυναίκες αρχίζουν να επικεντρώνονται στις δικές τους ανάγκες και εστιάζουν στο να δημιουργήσουν κάτι, ενώ οι άνδρες προσπαθούν να εξισορροπήσουν τη ζωή τους με περισσότερη ψυχαγωγία. Αυτό επηρεάζει τις συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών, και μπορεί να αποτελέσει σημείο τριβής.
Η σεξουαλικότητα σε πτώση
Η απώλεια της λίμπιντο είναι συχνή στις γυναίκες καθώς προχωρούν προς την εμμηνόπαυση. Συνήθως, οι γυναίκες σε αυτό το στάδιο της ζωής δεν σκέφτονται το σεξ, δεν παίρνουν πρωτοβουλίες και δεν ενδιαφέρονται. Και εκείνες όμως που έχουν διάθεση τείνουν να παραπονιούνται για αργή διέγερση και δυσκολία να έρθουν σε οργασμό. Οι άνδρες μπορεί επίσης να έχουν μειωμένη λίμπιντο καθώς η τεστοστερόνη τους πέφτει σταδιακά, αλλά και να αντιμετωπίζουν και άλλα προβλήματα όπως η στυτική δυσλειτουργία και να αναφέρουν προβλήματα διάρκειας, έντασης και σφρίγους. Ακόμη όμως και αυτοί που παίρνουν βοηθητικά φάρμακα, σταδιακά μπορούν να εκδηλώσουν μια αποστροφή, καθώς γνωρίζουν ότι η σεξουαλική τους δύναμη οφείλεται σε κάποιο χάπι.