Σημαίνει πώς τα πραγματικά κρούσματα είναι πολύ περισσότερα. Τα τεστ-σιέλου έχουν ακριβές αποτέλεσμα μόνο 30%, λέει η μελέτη του Κέντρου Βιοτεχνολογιών στη Νάπολη.
Ιταλική επιστημονική μελέτη στην οποία αναφέρθηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αντρέα Κρισάντι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 50% των γρήγορων τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού παράγει λανθασμένο αποτέλεσμα.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Βιοτεχνολογιών Ceinge της Νάπολης και βασίσθηκε σε τεστ που πραγματοποιήθηκαν σε ασθενείς με κορωνοϊό, οι οποίοι έχουν εισαχθεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Φεντερίκο Σεκόντο της Νάπολης. Οι ασθενείς που πήραν μέρος στην μελέτη αυτή βρίσκονταν σε διαφορετικές φάσεις της ασθένειας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Κρισάντι, τα ακριβή αποτελέσματα των γρήγορων τεστ δεν ξεπερνούν το 50% του συνόλου των τεστ, ενώ τα τεστ σιέλου προσφέρουν ακριβές αποτέλεσμα μόνον στο 30% των περιπτώσεων.
Κάτι που σημαίνει, γράφει ο Τύπος, ότι ο αριθμός των θετικών στον ιό είναι πολύ υψηλότερος από αυτών που προκύπτει από τα συγκεκριμένα τεστ.
Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τον σύμβουλο της ιταλικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, καθηγητή Βάλτερ Ριτσιάρντι, πρέπει να επισπευσθεί όσο γίνεται η υιοθέτηση του «πράσινου πάσου δυο ταχυτήτων»: ώστε οι μη εμβολιασμένοι πολίτες, με ημερήσιο πάσο, να μπορούν να μπαίνουν μόνον στο γραφείο τους και να περιορισθούν οι νέες μολύνσεις.
«Είναι αναγκαίο, ιδίως στην φάση που διανύουμε, διότι υπάρχει κίνδυνος να διαδοθεί η παραλλαγή Delta Plus, με την οποία ένας ασθενής μπορεί να μολύνει ακόμη και εννέα ανθρώπους», εξήγησε ο Ριτσιάρντι.
Πηγές: euro2day, ΑΠΕ