Εάν είστε ακόμα ξύπνιοι όταν το ρολόι δείξει 02:48 τα ξημερώματα, τότε δεν έχει νόημα να προσπαθήσετε να κοιμηθείτε καλά, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα είναι το “σημείο μηδέν” για καλό ύπνο. Μετά από αυτήν την ώρα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα συμφωνούν ότι δεν θα κοιμούνται καθόλου. Η σχετική δημοσκόπηση διεξήχθη από την OnePoll και ανατέθηκε από την Intellibed για τον Εθνικό Μήνα Άνεσης ύπνου τον Νοέμβριο. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι ο μέσος άνθρωπος δυσκολεύεται να αποκοιμηθεί περίπου τρεις νύχτες την εβδομάδα.
Χρειάζονται περίπου 26 λεπτά να αποκοιμηθούν από την στιγμή που ακουμπούν το κεφάλι τους στο μαξιλάρι. Ο μέσος συμμετέχων ξεκουράζεται μόνο 6 ώρες και 23 λεπτά κατά τη διάρκεια μιας τυπικής νύχτας. Όταν ρωτήθηκαν τι τους εμποδίζει να αποκοιμηθούν, οι συμμετέχοντες απάντησαν:
“ανησυχίες για προσωπικά ζητήματα” (45%)
“ζεσταίνομαι πολύ” (35%)
“έχω αϋπνίες” (32%)
“δεν νιώθω αρκετά κουρασμένος” (32%)
“ανησυχώ για τη δουλειά” (30%)
Ο συμβιβασμός με τον/την σύντροφο είναι ένας ακόμα παράγοντας για τον κακό ύπνο. Από εκείνους που προτιμούν να μοιράζονται ένα κρεβάτι με τον/την σύντροφό τους (56%), σχεδόν ο ένας στους τέσσερις λέει ότι δεν του αρέσει το ίδιο είδος στρώματος. Γι’ αυτούς τους άτυχους ερωτηθέντες, το 31% συμβιβάζεται και κοιμάται στο είδος του κρεβατιού που προτιμά ο/η σύντροφός τους. Ο ύπνος κακής ποιότητας μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο για την επόμενη μέρα, καθώς ο μέσος ερωτώμενος λέει ότι μια νύχτα με κακό ύπνο τον επηρεάζει αρνητικά στη δουλειά, ή στην προσωπική του ζωή δύο ημέρες την εβδομάδα.
Κοιμούνται καλύτερα όσοι κοιμούνται… γυμνοί!
Η έρευνα εξέτασε επίσης τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους κοιμούνται οι άνθρωποι, εξετάζοντας τι μπορεί να τους συμβάλλει στο να απολαύσουν ύπνο υψηλής ποιότητας.
Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι οι ερωτηθέντες που κοιμούνται γυμνοί (έναντι του ύπνου με πιτζάμες) είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ύπνο υψηλής ποιότητας (53% έναντι 27%).
Όσοι προτιμούν ένα ζεστό δωμάτιο ανέφεραν καλύτερο ύπνο από εκείνους που τους αρέσει να κοιμούνται σε κρύο δωμάτιο (46% έναντι 23%).
“Υπάρχουν ατελείωτοι παράγοντες που μπορούν να κρατήσουν τους ανθρώπους ξύπνιους τη νύχτα και βομβαρδιζόμαστε με προϊόντα από βαριές κουβέρτες μέχρι μηχανήματα ήχου με κενές υποσχέσεις επίλυσης προβλημάτων ύπνου. Είναι αλήθεια, ο ύπνος μπορεί να αντιμετωπιστεί, αλλά μόνο με το κατάλληλο στρώμα”, λέει ο Colin House, Διευθύνων Σύμβουλος της Intellibed.
Ο ύπνος σε ζεστό, ή κρύο δωμάτιο λέει πολλά για εσάς
Η έρευνα χώρισε επίσης τους ερωτηθέντες σε αυτούς που προτιμούν να κοιμούνται σε ένα ζεστό δωμάτιο και σε εκείνους που προτιμούν να κοιμούνται σε ένα κρύο δωμάτιο, εξετάζοντας τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που εμφανίζουν αυτές οι δύο ομάδες.
Όσοι προτιμούν ένα ζεστό δωμάτιο ήταν ελαφρώς πιο πιθανό να θεωρούν τους εαυτούς τους εσωστρεφείς (34% έναντι 26%) και ήταν πιο πιθανό να ταυτιστούν ως τολμηροί και ντροπαλοί.
Οι ερωτηθέντες που προτιμούν ένα ζεστό δωμάτιο για ύπνο ήταν επίσης πιο πιθανό να απολαμβάνουν χόμπι όπως το γράψιμο και ο χορός.
Από την άλλη πλευρά, όσοι προτιμούν ένα κρύο δωμάτιο για ύπνο απολαμβάνουν χόμπι όπως η κηπουρική και η παρακολούθηση τηλεόρασης και ταινιών, ενώ ήταν πιο πιθανό να ταυτιστούν ως άτομα με χιούμορ και περιέργεια.
Όσον αφορά τις συνήθειες ύπνου τους, οι ερωτηθέντες που προτιμούν ένα ζεστό δωμάτιο είναι πιο πιθανό να παίρνουν έναν σύντομο υπνάκο (περίπου 50 λεπτά) μέσα στην ημέρα, κάτι που κάνουν τρεις φορές την εβδομάδα κατά μέσο όρο. Εκείνοι που προτιμούν ένα κρύο δωμάτιο, το κάνουν αυτό μόνο δύο φορές την εβδομάδα.
studyfinds.org