Νέα έρευνα από το UC San Francisco που εξέτασε πιθανούς παράγοντες ενεργοποίησης μιας κοινής καρδιακής πάθησης, συμπεριλαμβανομένης της καφεΐνης, της στέρησης ύπνου και του ύπνου στην αριστερή πλευρά, διαπίστωσε ότι μόνο η χρήση αλκοόλ συσχετίστηκε σταθερά με περισσότερα επεισόδια καρδιακής αρρυθμίας και ειδικότερα κολπικής μαρμαρυγής (ΚΜ).
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο JAMA Cardiology και παρουσιάστηκε στις ετήσιες Επιστημονικές Συνεδρίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν έκπληκτοι ότι στην ομάδα παρέμβασης υπήρξαν λιγότερες αρρυθμίες από τα άτομα της ομάδας σύγκρισης που δεν παρακολουθούσε τον εαυτό τους.
Για να μάθουν περισσότερα σχετικά με το τι ένιωθαν οι ασθενείς ότι ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να μελετήσουν σχετικά με την ασθένεια, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια συνεδρία “καταιγισμού ιδεών” το 2014. Οι ασθενείς είπαν ότι η έρευνα μεμονωμένων ερεθισμάτων για KM ήταν η κορυφαία προτεραιότητά τους, δίνοντας αφορμή για τη μελέτη I-STOP-AFib, η οποία προσπάθησε να εντοπίσει τον οποιοδήποτε λόγο που πυροδοτεί την ΚΜ. Συμμετείχαν περίπου 450 άτομα, εκ των οποίων το 58% ήταν άνδρες και η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν λευκοί (92%).
Οι συμμετέχοντες στην τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή χρησιμοποίησαν μια φορητή συσκευή εγγραφής ηλεκτροκαρδιογραφήματος μαζί με μια εφαρμογή τηλεφώνου για να καταγράψουν πιθανούς παράγοντες ενεργοποίησης όπως η κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης, ο ύπνος στην αριστερή πλευρά ή η έλλειψη ύπνου, ένα μεγάλο γεύμα, ένα κρύο ποτό, μια συγκεκριμένη δίαιτα, άσκηση ή οτιδήποτε άλλο πίστευαν ότι ήταν σχετικό με την ΚΜ. Αν και οι συμμετέχοντες ήταν πιο πιθανό να επιλέξουν την καφεΐνη ως έναυσμα, δεν υπήρχε συσχέτιση με την κολπική μαρμαρυγή. Πρόσφατη έρευνα από το UCSF απέτυχε, παρομοίως, να αποδείξει μια σχέση μεταξύ της καφεΐνης και των αρρυθμιών -αντίθετα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση.
Η νέα μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση αλκοόλ ήταν το μόνο έναυσμα που οδηγούσε σταθερά σε σημαντικά περισσότερα αυτοαναφερόμενα επεισόδια ΚΜ.
Η εξατομικευμένη μέθοδος δοκιμής (γνωστή ως n-of-1) δεν επικύρωσε τους ενεργοποιητές που επιλέχθηκαν από τους συμμετέχοντες για ΚΜ. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στη δοκιμή ανέφεραν λιγότερα επεισόδια ΚΜ από εκείνους στην ομάδα ελέγχου και τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι συμπεριφορές όπως η αποφυγή αλκοόλ θα μπορούσαν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης επεισοδίου ΚΜ.