Έναν πλήρη οδηγό για το εμβόλιο και την τρίτη δόση παρουσιάζει η Realnews. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο για τη λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού μετά την παρέλευση έξι μηνών από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού για τον κορονοϊό.
Της Αιμιλίας Σταθάκου
Στο επίκεντρο των συζητήσεων, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται η υποχρεωτικότητα της αναμνηστικής δόσης, προκειμένου ο εμβολιασμένος να διατηρήσει τα προνόμιά του.
Στη χώρα μας, οι υγειονομικές Αρχές καλούν όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών, που έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους με τα εμβόλια Pfizer, Moderna και AstraZeneca, να κάνουν την τρίτη δόση.
Παράλληλα, δεύτερη δόση πρέπει να κάνουν όσοι έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.
Η σχετική πλατφόρμα που δίνει το δικαίωμα να κλειστεί το ραντεβού της αναμνηστικής δόσης ανοίγει στους πεντέμισι μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, ενώ ο πολίτης θα λαμβάνει ενημερωτικά SMS, σε τακτά χρονικά διαστήματα.
O Θάνος Δημόπουλος, καθηγητής Θεραπευτικής Αιματολογίας-Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής και πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την αναμνηστική δόση του εμβολίου για τον SARS-CoV-2.
Η τρίτη δόση θα πρέπει οπωσδήποτε να προέρχεται από την ίδια εταιρεία από την οποία προήλθαν τα σκευάσματα και των δύο πρώτων δόσεων;
Όχι, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για την τρίτη δόση σε σχέση με το είδος του εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 και σε συνάρτηση με τις προηγούμενες εμβολιαστικές δόσεις.
Στην περίπτωση του μονοδοσικού εμβολίου, τι είδους επαναληπτική δόση πρέπει να κάνουμε;
Το ίδιο ισχύει και για το μονοδοσικό εμβόλιο. Κάποιος που έχει εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson μπορεί να λάβει αναμνηστική δόση με κάποιο εμβόλιο τύπου mRNA.
Πόσο αναγκαία είναι η τρίτη δόση για τους πλήρως εμβολιασμένους;
Τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι η ανοσία που προσφέρει ο εμβολιασμός έναντι του SARS-CoV-2 είναι ισχυρή και, μάλιστα, ισχυρότερη από την ανοσία της νόσησης με COVID-19. Ωστόσο, η ανοσία εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να εμφανιστούν κρούσματα COVID-19 ακόμα και σε εμβολιασμένους. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η τρίτη δόση, ώστε να διασφαλιστεί ισχυρή προστασία έναντι του SARS-CoV-2.
Η αναμνηστική δόση έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τις προηγούμενες δόσεις;
Η αναμνηστική δόση είναι ακριβώς η ίδια ως προς τη σύσταση του εμβολίου και χορηγείται με τον ίδιο τρόπο και υπό τις ίδιες συνθήκες όπως και οι προηγούμενες δόσεις.
Το σκεύασμα που χορηγείται ως επαναληπτική δόση εστιάζει περισσότερο στην προστασία από τις μεταλλάξεις;
Προς το παρόν, δεν έχουν λάβει έγκριση για κυκλοφορία νέες εκδοχές των εμβολίων που να λαμβάνουν υπόψη τις νέες μεταλλάξεις. Επομένως, τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται ως επαναληπτική δόση δεν έχουν διαφορά με αυτά που έχουν χρησιμοποιηθεί για τις προηγούμενες δόσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σχετικές έρευνες έχουν δείξει πως η επίτευξη υψηλού βαθμού ανοσίας έναντι του αρχικού στελέχους του SARS-CoV-2 παρέχει και υψηλή προστασία έναντι του στελέχους «Δέλτα».
Ποια είναι τα ποσοστά προστασίας που έχουμε αν δεν κάνουμε την τρίτη δόση;
Τα ποσοστά προστασίας έναντι σοβαρής νόσου από COVID-19 μετά τον εμβολιασμό ξεπερνούν το 90%. Ωστόσο, ο βαθμός προστασίας έναντι της COVID-19 μειώνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.
Δηλαδή, όσο απομακρυνόμαστε από την τελευταία δόση του εμβολίου, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να μολυνθούμε και να διαγνωστούμε με COVID-19, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Ισραήλ.
Ποια είναι τα επίπεδα της προστασίας που προσφέρει η αναμνηστική δόση;
Σύμφωνα με τα δεδομένα από το Ισραήλ, όπου πάνω από 1 εκατομμύριο πλήρως εμβολιασμένα άτομα έχουν λάβει αναμνηστική δόση, η χορήγηση αναμνηστικής δόσης μειώνει τον κίνδυνο νόσησης με COVID-19 κατά περίπου 11 φορές και τον κίνδυνο σοβαρής νόσου COVID-19 κατά περίπου 20 φορές συγκριτικά με όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι και δεν έχουν λάβει την αναμνηστική δόση.
8 Γιατί έχει τεθεί το εξάμηνο ως το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να παρέλθει για να κάνουμε την επαναληπτική δόση;
Το διάστημα των έξι μηνών επιλέχθηκε ως το χρονικό διάστημα το οποίο θα πρέπει να παρέλθει από την τελευταία δόση του εμβολίου, διότι τα ερευνητικά δεδομένα έδειξαν ότι μετά την παρέλευση 5-6 μηνών η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αρχίζει και φθίνει σε σημαντικό επίπεδο.
Υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την ηλικία όσον αφορά το χρονικό διάστημα που διατηρείται η ανοσία την οποία προσφέρουν οι αρχικές εμβολιαστικές δόσεις;
Οι πιο ηλικιωμένοι μπορεί να εμφανίσουν εξαρχής μειωμένη ανοσιακή απάντηση στο εμβόλιο έναντι του SARSCoV-2 και κατ’ επέκταση να έχουν και μικρότερο χρονικό διάστημα που η ανοσιακή απάντηση παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Οι άνθρωποι που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να κάνουν νωρίτερα την τρίτη δόση;
Πέρα από τους ηλικιωμένους, άτομα που έχουν συμπαρομαρτούντα χρόνια νοσήματα και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες μπορεί να έχουν μειωμένη ανοσιακή απάντηση στον εμβολιασμό. Τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι αυτά τα άτομα μπορούν να προβούν στη λήψη αναμνηστικής δόσης σε μικρότερο χρονικό διάστημα από τους έξι μήνες, κατόπιν συνεννόησης με τον θεράποντα ιατρό τους και όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο.