Δυσπεψία είναι το αίσθημα της δυσφορίας που νιώθουν οι άνθρωποι μετά την κατανάλωση κυρίως ενός μεγάλου και λιπαρού γεύματος.
Η δυσπεψία δεν αποτελεί νόσο. Χαρακτηρίζεται από μία σειρά συμπτωμάτων όπως ο κοιλιακός πόνος, η όξινη γεύση στο στόμα, το αίσθημα πληρότητας στο στομάχι, ο μετεωρισμός, ο τυμπανισμός, το αίσθημα καύσου στον οισοφάγο, η ναυτία, ο έμετος και η διάρροια.
Tι μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία;
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν δυσπεψία. Οι περισσότεροι από αυτούς σχετίζονται με παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς, διατροφικές συμπεριφορές, ασθένειες και ψυχολογικές διαταραχές. Πιο συγκεκριμένα :
- διαταραχή στην κινητικότητα του στομάχου που προκαλεί καθυστέρηση στην κένωση του
- διαταραχή στην κινητικότητα του οισοφάγου που προκαλεί πρόβλημα στην προώθηση τροφής προς το στομάχι
- διαταραχή στην κινητικότητα του εντέρου που οδηγεί σε καθυστέρηση των κενώσεων
- ευαισθησία στη διάταση του στομάχου κατά τη διάρκεια της τροφής
- μόλυνση από ελικοβακτηρίδιο (Helicobacter pylori)
- φλεγμονή του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου, ή υπερβολική έκκριση οξέος
- ψυχολογικές διαταραχές όπως άγχος, στρες, κατάθλιψη
- τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες
- ανεπιθύμητες παρενέργειες φαρμάκων
- διατροφικές συνήθειες όπως η γρήγορη βρώση, το αλκοόλ, οι πικάντικες τροφές, η υπερβολική καφεΐνη και το κάπνισμα
- ασθένειες όπως η διαφραγματοκήλη, οι χολοκυστοπάθειες, καρκίνος κ.α.
Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσπεψίας;
Η δυσπεψία χαρακτηρίζεται από μία σειρά συμπτωμάτων όπως είναι ο κοιλιακός πόνος, η όξινη γεύση στο στόμα, το αίσθημα πληρότητας στο στομάχι, ο μετεωρισμός, ο τυμπανισμός, το αίσθημα καύσου στον οισοφάγο, η ναυτία, ο έμετος, η διάρροια, κ.α.
Πώς μπορούμε να ανακουφιστούμε φυσικά από την δυσπεψία;
Για τη φυσική αντιμετώπιση της δυσπεψίας θα ήταν σκόπιμο να αλλάξουμε κάποιες από τις συνήθειες που μπορεί να έχουμε στην καθημερινότητα μας και φαίνεται να δυσκολεύουν τη διαδικασία της πέψης. Είναι σημαντικό να :
- αποφεύγεται η κατανάλωση τροφής τουλάχιστον δύο ώρες πριν τον ύπνο
- αποφεύγεται η κατανάλωση υγρών τουλάχιστον μία ώρα πριν και μετά το γεύμα
- αποφεύγεται η κατάκλιση δύο ώρες μετά το γεύμα ή το δείπνο
- αποφεύγονται τα στενά ρούχα που προκαλούν δυσφορία
- αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση απλών υδατανθράκων και ζάχαρης
- αποφεύγονται οι αυξομειώσεις βάρους
- αποφεύγεται η άρση βάρους
- συμπληρωθεί η διατροφή με πεπτικά ένζυμα. Τα πεπτικά ένζυμα βρίσκονται σε τροφές όπως ο ανανάς, το κεφίρ, το τζίντζερ, το μάνγκο, η παπάγια.
Δωροθέα Μισυρλή
Διαιτολόγος Διατροφολόγος / lifezone.gr
Βιβλιογραφία:
- Talley, N. J., Phung, N., & Kalantar, J. S. (2001). Indigestion: When is it functional?. Bmj, 323(7324), 1294-1297.
- Jones, F. A. (1983). Indigestion.
- Chugh, P. Tips to Prevent and Relieve Indigestion.